PDA

View Full Version : Harga terkini reel di pasaran mengikut Jenama



ferd
29th October 2012, 03:57 PM
Salam..

Boleh tak kita kongsikan harga terkini reel di pasaran mengikut tempat memasing,juga mengikut jenama ..
dimulakan dengan jenama :-

1. Daiwa.


2. Shimano.


3. Ryobi.


4. Penn.

Dan lelain jenama bertujuan untuk menyenangkan para pemancing baru untuk membajetkan diri dalam arena ini,dan jugak sebagai perbandingan antara tokey kedai yang nak untung pelan2,nak cepat2 untung, dan hari2 mau untung...hehehehe....

c_en
29th October 2012, 05:16 PM
Besar sangat scope encik ni.....cer detailkan sikit....setiap satu produk ade mungkin sampai beribu series reel......kalau dah 4 produk.....bayangkan la.....dah boleh buat jurnal dah tu.....tapi kalau ade tokey kedai pancing nak share boleh la kot

nazar shah
29th October 2012, 05:24 PM
Salam encik ferd nk citer x reti, reel jenis pa spinning ka BC tpi klau nk senang bukak je mudah.com.my atau ebay.my buat perbandingan kat situ dulu pastu lak skang ni almaklum la reel skang ada mcm2 freshwater ke saltwater ke jigging ka dsbnya....

spikebaik1
30th October 2012, 01:40 AM
errr.....3 juta kot...

cuncak
30th October 2012, 07:54 AM
teringat aku kat citer 'Mr Bean Holiday'.Part dia ligan ayam smpai reban utk cari tiket bas dia..tup2 masuk reban ayam yg berjuto byk..camner nak cari sekor2 tuh!gulp!

zulmzaid
30th October 2012, 09:41 AM
Reel daiwa freams 2000 dgn rod zerek wondernow 2nd hen 450rm. Ngehngehngeh... Cabottttt

shafiq
30th October 2012, 09:46 AM
sapa taw rega kelkatu 101B?

ferd
30th October 2012, 09:55 AM
Salam...

ok2,saya kecikkan skop nya..maksud saya reel yang ada dlm pasaran Mesia saja, x worldwide pun..sebab perbezaan harga di pasaran sangat2 berbeza dengan ketara. Konon katanya pengeluar produk pancing telah menaikkan harga keatas produk2 mereka, adakah ini benar atau hanya helah penjual?Sorry lah, saya nak maksudkan lain tapi dipaham lain, hamba pacal yang hina ni baru2 nak mancing, x kenal apa lagi ikatan FG knot, patternoster atau overhead cast guna BC (batu campur ke??)..hehehehehe...gurau ja...

ni saya bg nama reel yang ditengok di tenet, x penah pegang apa lagi beli..(kes modal kecik)

1 - Shimano
Konkes 101 - ??
konkes DC - ??
baitrunner - ??
dan lelain letak ja kalau tahu...

2 - Ryobi

3 - Daiwa
laguna - ??
Zillion
daiwa T3
dan lelain setakat mampu..

cenggini lah contohnya,boleh gak kekawan kita membajetkan diri,bukan setakat ambe sorang, supaya MR Bean pun akan menjadi lebih berakal lagi klau nak gi mancing.. :P

moskito
30th October 2012, 10:06 AM
good initiative, but then need a lot of resources. Why not..ko survey Mudah.my dan sebagainya utk adakan satu base line. So that yg lain2 baru akan masuk rege yg diaorang tahu/ pernah tgk kat kedai mana2.... aku nie jenis call 2-3 orang... kadang2 beli je. rege plak dlm 3 seconds je ingat... pastu dah tak ingat... kecuali no. tu 4 digit. hahaha.

ferd
30th October 2012, 10:37 AM
tuan Moskito, dalam mudah memang harga beza2, tapi banyak yang main letak..klau boleh yang ada dikedai2.harga di kedai tuan2 yang selalu beli..tu pun klau sudi kongsilah..

shark
30th October 2012, 10:50 AM
saya baru beli (25/10) Daiwa Freams 3000 kat kedai Jln Pudu (opposite Pos dan sebelah Bomba tu).

Model Daiwa Freams 3000:
Harga : RM500.00 (less 5%) = RM475.00

Mahal ke murah?? saya rasa lebih kurang jer, sebab survey kat Ebay/Mudah dan sewaktu dengannya lebih kurang jer regenya..lagi satu, kurang percaya sket beli online ni pasal byk kali kena tipu...esp kalu rege RM300 ke atas, saya prefer beli secara offline drp online..

c_en
30th October 2012, 11:25 AM
Aaa kan senang....kawan baru nak kasi tau harge mesin spinning shimano vanquish 3000HG, regenye 1400> kat seri kembangan, rupenya nak tanye BC pulak.....larrrriiiiiiii

cuncak
30th October 2012, 11:36 AM
Salam...

ok2,saya kecikkan skop nya..maksud saya reel yang ada dlm pasaran Mesia saja, x worldwide pun..sebab perbezaan harga di pasaran sangat2 berbeza dengan ketara. Konon katanya pengeluar produk pancing telah menaikkan harga keatas produk2 mereka, adakah ini benar atau hanya helah penjual?Sorry lah, saya nak maksudkan lain tapi dipaham lain, hamba pacal yang hina ni baru2 nak mancing, x kenal apa lagi ikatan FG knot, patternoster atau overhead cast guna BC (batu campur ke??)..hehehehehe...gurau ja...

ni saya bg nama reel yang ditengok di tenet, x penah pegang apa lagi beli..(kes modal kecik)

1 - Shimano
Konkes 101 - ??
konkes DC - ??
baitrunner - ??
dan lelain letak ja kalau tahu...

2 - Ryobi

3 - Daiwa
laguna - ??
Zillion
daiwa T3
dan lelain setakat mampu..

cenggini lah contohnya,boleh gak kekawan kita membajetkan diri,bukan setakat ambe sorang, supaya MR Bean pun akan menjadi lebih berakal lagi klau nak gi mancing.. :P


skop tuan ni memang bagus tapi byk persoalannya.nak citer jenama2,model2,harga2 atau kedai2, kalau dapat dah boleh dah buat 'database. betol mcm nyamuk ckp, byk pakai resources kalau nak tau semua tu.kan senang kalau citerkan budget berapa 'min-max' dan mancing tuan jenis apa?insyallah ramai bleh bantu kat sini trmasuk Mr.Bean tadi.

zulmzaid
30th October 2012, 11:46 AM
kadang2 peydap jugak dgn harga reel ni. kalah harga motor kap.kalau pikir2 logik lagi susah nak buat motor dari nak buat reel. tuan ferd kena spesifik lagi la saya rasa. kumpul harga reel yg ramai org cari je. harga bergantung kpd sole distributor dan tuan kedai. saya dimaklumkan reel daiwa dah naik 15% kalau tak silap baru2 ni tapi ada model yg pemes naik sampai 400-500rm contoh ketara ryoga 1016l. model2 lain takdok sampai lagu tu. demo ni (tuan kedai) dia tahu apa yg ramai org cari dan ambik kesempatan. kadang2 tu rasa tak puas hati jugak. kalu gerenti sekali cast buleh ikan besar lain cerita. hahaha.

fikri
30th October 2012, 12:54 PM
itulah namaya touke yang nak untungg hari hari

fikri
30th October 2012, 12:55 PM
@ orang ganu panggil untung blh gi haji balik hari

dewagila
30th October 2012, 01:38 PM
Aku cuba gak nak memahani jap....boring kat opish nih. Mungkin Tuan Ferd nak yang macam ni kot;

Brand reel yang mana2 dah tahu tak kira BC ke Spining ke - Nama kedai/Lokasi - Harga asal dan Harga bleh less

Ryodi Ap power II - Ahmad Nisfu/Sarawak - Rm250 - Rm220

Kalau tak betul gak....kita putarrrrrrrrrrrr

pulautawar
30th October 2012, 01:53 PM
atau pun contoh macam ni...>

ryobi ap-power-kat kedai ah man tyre berape rege?kedai digital puchong berapa rege?aboi seri kembangan berapa rege?dan harga dipasaran/online berapa?

mungkin encik Ferd hendak mencari perbandingan harga antara kedai/pengedar2.boleh...tapi kena buat home work skit....heheheh

aquarium
30th October 2012, 02:07 PM
aku rs baek bg tau je rege yg korang beli x kira kena kencing
ke idak..tp takut gak kantoi ngan KDN lak nanti haha

takat ni aku br beli gewang 2nd hen 2ketul rm45 siap pos

dewagila
30th October 2012, 05:28 PM
atau pun contoh macam ni...>

ryobi ap-power-kat kedai ah man tyre berape rege?kedai digital puchong berapa rege?aboi seri kembangan berapa rege?dan harga dipasaran/online berapa?

mungkin encik Ferd hendak mencari perbandingan harga antara kedai/pengedar2.boleh...tapi kena buat home work skit....heheheh

Mungkin kot, hehehehehe penat tu bang.

ferd
31st October 2012, 10:32 AM
hehehe...mana pun ok janji boleh..senang sikit nak bajet nak beli reel ni, x kira la low,medium atau high end..kengkawan yg baru nk mancing pun dapat pekdahnya..

spikebaik1
31st October 2012, 04:23 PM
apa kata kalau kita buat range camni...

RM300-400

1.Shimano Bassxt - 280-300 (johor)
2.shimano caenan - "" (johor)
3.Daiwa Megaforce- 220-250 (johor)
4.Shimano Salty One - 300-350 (johor)
5.
6.
dan seterusnya..sekian

shafiq
31st October 2012, 08:16 PM
torium n ocea jigger sapa tau bopa ret??

GENOSIDE
31st October 2012, 08:35 PM
tica cetus skang rege rm90-rm110..range rege kire camtu ler.
pastu lak banax sx 2000-5000 rege dalam rm150-rm200
kalau bc lak...alcedo atau pun blackmax rege dalam rm200...tu jek kire ambe mampu pakai

kekeke

Feroz
8th November 2012, 11:51 AM
saya baru beli (25/10) Daiwa Freams 3000 kat kedai Jln Pudu (opposite Pos dan sebelah Bomba tu).

Model Daiwa Freams 3000:
Harga : RM500.00 (less 5%) = RM475.00

Mahal ke murah?? saya rasa lebih kurang jer, sebab survey kat Ebay/Mudah dan sewaktu dengannya lebih kurang jer regenya..lagi satu, kurang percaya sket beli online ni pasal byk kali kena tipu...esp kalu rege RM300 ke atas, saya prefer beli secara offline drp online..

ni harga standard ni..

nazar shah
8th November 2012, 12:18 PM
Kalau nk Daiwa T3 Air SE tu ada la tpi rege dia tu yg wat meleleh segala2nye nengok pasai made in jepun klau T3 len made in thailand je kat malaysia ni cume ade 30 bijik je harga diaa dlm RM3280 ade bran....

count sidratul
8th November 2012, 03:58 PM
Rege Shimano Aldebaran y paling latest....kaler hitam......RM1400......

Shimano Antares HG latest punye RM1650.......

sekian terima kasih.....hehehehehehehe........

mawai
8th November 2012, 05:05 PM
salam semua....

ari tu saya ada beli BC SEAHAWK INFINITY BASS 103 (KOREA) kat kota tinggi johor.
harga :RM 230 on the road.hehehehehehe

kalau pesen lain ade gak.(RYOBI,PENN,ABU GARCIA,SHIMANO etc...)tapi kebanyakannya MADE IN CHINA.
Rate harga dari RM 130 - RM 300
nak detail lagi leh call kedai tu :BLUEFISH KOTA TINGGI, 07-8838478

*sy ni baru belajar teknik casting ni..nengok report kwn2 ramai guna BC, tu yang start belajar guna BC..
*otai2 mintak tunjuk ajar ye.....

G.T bunga
8th November 2012, 08:11 PM
apa kata kalau kita buat range camni...

RM300-400

1.Shimano Bassxt - 280-300 (johor)
2.shimano caenan - "" (johor)
3.Daiwa Megaforce- 220-250 (johor)
4.Shimano Salty One - 300-350 (johor)
5.
6.
dan seterusnya..sekian

spike daiwa ryoga 1016L johor rm1600 used...sape nk bleh kol 017 7774453..wan...he3...

acheong
8th November 2012, 09:36 PM
klu ryoga used biasenye +rm1400
klu baru bleh dapat rm1600 ... tp ... kayuh kanan

tackle semua naik rege .. barang naik betul

gelamaikanduri
8th November 2012, 09:37 PM
rod udang sure catch 1 set siap tali rm19.50
beli lima batang = 97.50-2.50(diskaun) = rm95
baki rm5 bulih beli mata kail dan batu ladung no4...
sekian maklumat dari kawan... prenggg prengggg... prengggggggggggggggggggggggggggggggg.............. .