PDA

View Full Version : tepi tebing pantai kuala terengganu



kumbanglilin786
20th December 2009, 10:02 PM
salam.. mintak tolong sikit..kepada abang2 kakak , tuan puan ade sape2 tahu tak lokasi memancing ikan di sekitar kuala terengganu.. dekat tepi pantai ker .. tebing ker ...ataupun muka kuala...time kasih.

Rapala
20th December 2009, 11:11 PM
salam.. mintak tolong sikit..kepada abang2 kakak , tuan puan ade sape2 tahu tak lokasi memancing ikan di sekitar kuala terengganu.. dekat tepi pantai ker .. tebing ker ...ataupun muka kuala...time kasih.


Lokasi di....
1. benteng primula (belakang primula)
2. tebing dataran syahbandar (muara)
3. KOle ibai (muara)

nak tau lebih lanjut tunggu lagik tunggu Otai² kOle ghanu relpy kat cini... :D

stone anglerina
21st December 2009, 12:08 AM
leh refer kat sini....
viewtopic.php?f=4&t=468&start=0 (http://www.lubuk.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=468&start=0)
apa2 bleh pm jer sapa2.. tuan punyer thread berocat ker atau lain2..

hamba
21st December 2009, 10:18 AM
kalo kat waterfrom pun ok gak memalam

matwan
21st December 2009, 07:55 PM
kalu nak casting la..benteng Seberang Takir (ikan : siakap putih, tetanda, kerapu & kalu kene molek ikan talang) kalu nak ngail macam-macam ikan ada tempat ni.

Terbaru, orang tengah ngail ikan kuku muka kuala ibai..dengar kata sorang buleh buat balik 5 @ 6 ekor. Umpan ketam angin..try la gie..

kamachan
21st December 2009, 10:26 PM
wow!..ikan kuku... baling wander buleh naik tu.. pakai mini popper pun buleh gok tu..matwan..benteng seberang takir tu dekat dierang timbun panjangkan landasang tu ke..

kumbanglilin786
21st December 2009, 10:58 PM
kalo nok ngail kat kuala ibai tu ... pakai umpan udang ok ker.. mate dan timahsaiz berape yang sesuai ..dan waktu mane yang sesuai nak gi mancing..mintak tolong tuan2 tunjuk ajar sikit saye orng baru nak berjinak dgn dunia memancing nih..

matwan
22nd December 2009, 07:11 PM
wow!..ikan kuku... baling wander buleh naik tu.. pakai mini popper pun buleh gok tu..matwan..benteng seberang takir tu dekat dierang timbun panjangkan landasang tu ke..

tak silap kawan, sepanjang benteng tu buleh try..tapi yang slalu orang naik ikan dekat benteng yang mula2 selekoh tu, dekat mula2 benteng sebelah kiri laut dan sebelah kanan sungai, hujung benteng mengadap Astaka (kawan ada tanda tempat ni) tapi hati2 orang banyak pasang pukat.

matwan
22nd December 2009, 07:21 PM
kalo nok ngail kat kuala ibai tu ... pakai umpan udang ok ker.. mate dan timahsaiz berape yang sesuai ..dan waktu mane yang sesuai nak gi mancing..mintak tolong tuan2 tunjuk ajar sikit saye orng baru nak berjinak dgn dunia memancing nih..

Umpan udang ok rasa nye,ada ketam angin lebih baik..tapi kene ikut keadaan..cuaca & air lening dok comel lagi..tunggu panas 2,3 hari..air nampak jernih skit (tak keruh sangat) bleh la try..awal pagi & lewat petang tengok air pasang dlu..pendapat 5 sen kawan.

kumbanglilin786
22nd December 2009, 09:22 PM
umpan hidup wan deh..mane nak dapatkan ketam angin tuh.. wan kalu nak turun mancing dalam minggu ajak kawe lah skali .. buleh lah kawe blajar2 ngail ngan demo..

berocat
25th December 2009, 09:44 PM
jgn lupe ajak kawan same..hehehe

zalumialif
26th December 2009, 07:07 AM
jgn lupe ajak kawan same..hehehe


jgn lupa dakuuuuuuuuuuuuuuuuu...... :-*

stone anglerina
27th December 2009, 12:23 AM
umpan hidup wan deh..mane nak dapatkan ketam angin tuh.. wan kalu nak turun mancing dalam minggu ajak kawe lah skali .. buleh lah kawe blajar2 ngail ngan demo..
ketam angin bleh ditangkap dimana2 pesisir pantai ganung (ketam yg kaler macam pasir). acara kejar ketam angin nih syok gak hehehe...
utk mancing kuku, fav ganung mata udang no.13 (sbb kuku sejenis ikang yg culas) .. ladung kecik free tanpa cili sbb pot kuku nih penuh dgn dasar berbatu (kilang ladung). kalu guna umpan ketam... jika ikan start makan.. kasik tempoh ikang kunyah dulu ketam, kalu sentap awal2.. gerenti die ludahkan balik.

Genesis
27th December 2009, 09:35 AM
Maso kawe gi trg awal tahun dulu di Tmn Shahbandar...ado pokcik duk ngail tepi tu guno ketam...tpi kawe tak tanyo...napok mace kete angin doh...ngail kuku kot...

Kau setiase menjadi pojaan hati ku...teganu kite...negere nye comel....idup..iidup..teganu kite

stone anglerina
27th December 2009, 04:01 PM
byk ketam leh guna... ketam rumput, ketam kaki (fav no.1), ketam angin, ketam ragi pung ada org guna (tp kene guna 2 biji kembar mata no.11)

poknik
27th December 2009, 06:21 PM
byk ketam leh guna... ketam rumput, ketam kaki (fav no.1), ketam angin, ketam ragi pung ada org guna (tp kene guna 2 biji kembar mata no.11)

mat ketam papan leh gune ker???

mung dok mane nih?

matwan
27th December 2009, 07:17 PM
byk ketam leh guna... ketam rumput, ketam kaki (fav no.1), ketam angin, ketam ragi pung ada org guna (tp kene guna 2 biji kembar mata no.11)

betul tu..ketam rumput jadi gok..nak cari, sekitar marang banyak la..warna dia ijau gelap..tengok di ikan kuku..bahang terus..kalu buleh masa ngail tu karau la skali skala..kadang2 ketam ni masuk dalam pasir..ikan susoh nok nampok..kalu salah tuan stone boleh betul kan :D kawan nak turun test pun dok dang lagi ni :(

amirkmn
27th December 2009, 09:08 PM
besor mane saiz ketam ni?leh tunjuk pic x?

stone anglerina
31st December 2009, 01:28 PM
ketam cung wat umpan, saiz mcm duit siling 50 sen...
stgh2 org potong ujung kaki (mcm kat lutut) ketam tuh nak elak die merayau2 masuk lubang wat sangkut. kalu saiz kecik mcm duit 2 posen.. ketam tuh x larat sgt nak bawa tali..

Boboy
31st December 2009, 01:38 PM
ketam yg besar mcm dlm iklan tv tu kot... bukan yg besar sgt tu, yg kecik je

berocat
31st December 2009, 11:52 PM
lame dok ngeteh dgn awok nih...bebila sekali kite gi minum-minum,kawe belanja

yang benar,

poknik

poknik
1st January 2010, 10:12 AM
cehhhh........cissssss.........hampeh yob....
jom minum?

papa mafia
1st January 2010, 05:41 PM
jangan tinggal daku....he..he.h.e.he. nak ikut wehhhhhh

Plekong Jorang
2nd January 2010, 12:09 AM
Klu jadi gie tu kabo lah ke kawan etek deh... :-w

matwan
2nd January 2010, 09:26 AM
awok-awok ganu bila nok komplot ngail skali..ejah la..casting ke..bottom ke..

papa mafia
2nd January 2010, 01:04 PM
hari ni bahang doh kasting ruan he..he..he nok sedap kita wat lepas hujan ning.. baru lah best..... pakat merempit masuk kenyir ke.. ok jugok

http://i635.photobucket.com/albums/uu77/papamafia/P1010193.jpg
http://i635.photobucket.com/albums/uu77/papamafia/P1010192.jpg

kakihujung
3rd January 2010, 05:11 AM
kat ane port tu papa mafia?

sluangs paka
16th January 2010, 07:01 PM
byk ketam leh guna... ketam rumput, ketam kaki (fav no.1), ketam angin, ketam ragi pung ada org guna (tp kene guna 2 biji kembar mata no.11)

kalu bleh cari ketam nipoh hok salin kulit lg power.... kat area aku upang ning hok maroh sangat ning....
tp bleh pakai malam je la... siang ikang alus derah sangat kacaa..

stone anglerina
16th January 2010, 10:31 PM
[quote="stone anglerina":389wpim4]byk ketam leh guna... ketam rumput, ketam kaki (fav no.1), ketam angin, ketam ragi pung ada org guna (tp kene guna 2 biji kembar mata no.11)

kalu bleh cari ketam nipoh hok salin kulit lg power.... kat area aku upang ning hok maroh sangat ning....
tp bleh pakai malam je la... siang ikang alus derah sangat kacaa..[/quote:389wpim4]
hok tuh mmg no.1 laaa... tp plg payoh nok dpt dr lain2 jenis ketam. tp kalu ketam nipoh matang hok salin kulit, mahal jugop value die... org cina berehi sgt...

zalumialif
17th January 2010, 09:07 AM
nak komplot jgn lupa aku..nak itotttttttttttttttttttttttttttt.... :-*

kumbanglilin786
14th February 2010, 10:26 AM
kawe ado ganu sari dua ni .. kalu nok g ngail buleh laa...

WAKPARJO
15th February 2010, 02:58 PM
nak mancing kat tepi pandai bln ni x best lg..
kena tgu pas raya cini br best..
skg ombak besar lg..

Rapala
15th February 2010, 03:22 PM
BESAR PUNYAAAAAAAAAAAAAAAAAAA`
besar punyaaa

berocat
17th February 2010, 02:42 PM
smlm member mancing blakang primula boleh ikang kuku dekat sekelo sekor...upang ketam..ramai org ngail kuku lening

nayo
17th February 2010, 05:16 PM
smlm member mancing blakang primula boleh ikang kuku dekat sekelo sekor...upang ketam..ramai org ngail kuku lening





member yob ke yob hok boley tuh???? hehehehhee.......jumaat ni 2run ladang TH merang x???

berocat
18th February 2010, 09:14 AM
kawan kene jadi driver pok mertua gi kl minggu nih..huhu

member si yop..budak yop dok reti ngail kuku..hehe

Plekong Jorang
18th February 2010, 09:20 AM
Nok main pata guana minggu ni ...Ombok kasor tuh..dua hari doh... :-o

berocat
18th February 2010, 09:26 AM
napok tadi lalu kot rusila memang ombok kuat...tapi blkng primula awok tu maing beloh dalang breakwater tuh adok haa

nayo
18th February 2010, 09:32 AM
kawan kene jadi driver pok mertua gi kl minggu nih..huhu

member si yop..budak yop dok reti ngail kuku..hehe




lg molek klu yob jd drebar.....trus bwk kete mertua masok kt lubuk hok kite nok g........klu dia tnye kata tu jln sort cut....bole casting bjemaah.......hihiihi!

berocat
18th February 2010, 01:04 PM
nanti aku bgtau ke budok nama yop tu...aku takut pak mertua dia sebat dengan ekor pari je

nayo
18th February 2010, 03:29 PM
nanti aku bgtau ke budok nama yop tu...aku takut pak mertua dia sebat dengan ekor pari je





yob boley ckp gini:

" ayoh........klu nok sebak yob ngn ekor pari ni....baek kite gi surfcasting dulu kt beteng nung....

eko hok ning lame bdo'oh.....klu bapok sebak pong x wase mende2 doh....." hehehehehe...laaaaaaaaaaariiiiiiiikkkkkkkkkkk!

kumbanglilin786
22nd February 2010, 12:19 PM
cuti raye cine baru ni kawang gi mancing kat batu belakang primula.. tak dok mano ikan.. ombak besar ikae kitang ado laa hehehe.. kawe g waterfront belah malam pun tak dok hanya ikan duri jerrr.. bawok gertok losong pun tak dok lah mano gok.. mungkin kito buleh pakat g bulan march dalam cuti sekolah .. kita pakat2 gi guaneee.... tapi sebelah kelantan dekat pantai tumpat ikan glamor dah mula masuk dah..kakap pun jati situ.

yhafiz
22nd February 2010, 02:27 PM
salam bro kumbang,
ambe slalu jgok gi tebing primula, tp nengok je le,
setau ambe, banyok ikan duri situ..kerapu ada jugok,
tp dok pasti la, sbb ambe pong bukang duduk ganu,
bile blk cuti je bulih ngusha2

sifu2 buleh bg tips sikit ?
casting ke, bottom ke ?
teringin nok join komplot sifu2 ganu ni

kumbanglilin786
23rd February 2010, 09:31 AM
salam .. fiz kawe buke ore situ gok ... kawe dok kb .. cume ari cuti laaa kawe balik ganu.. kawe takdok komplot gok.. kalu buleh otai 2 ganu atau kalu demo balik cuti ganu buleh laa kito g ngail skali guano..

Plekong Jorang
23rd February 2010, 09:58 AM
:ymblushing: kubanglilin786/yhafiz - Kalau ikut kan ramalan hujung minggu ni tu air comel tuh..molek doh klu deme berdua gie try beteng tu

yhafiz
23rd February 2010, 04:51 PM
salam .. fiz kawe buke ore situ gok ... kawe dok kb .. cume ari cuti laaa kawe balik ganu.. kawe takdok komplot gok.. kalu buleh otai 2 ganu atau kalu demo balik cuti ganu buleh laa kito g ngail skali guano..

bereh boh, tp nok tggu kawe blk denung dl la...lama doh rasa nok join komplot cium molot ngan set2 ganu..bese2 blk ganu menung sorang je xdok geng nok mancing :-s

yhafiz
23rd February 2010, 05:09 PM
:ymblushing: kubanglilin786/yhafiz - Kalau ikut kan ramalan hujung minggu ni tu air comel tuh..molek doh klu deme berdua gie try beteng tu

ambe ada check..molek sgt air tp apakan daya...ada hal kn settle kat s.alam ni...kalo dok ambe membottom pulau tenggol doh ari sabtu ni...rugi2 huhu :( tuan PJorang xde komplot ke mggu ni? :D hehe

Plekong Jorang
24th February 2010, 12:32 PM
:ymblushing: kubanglilin786/yhafiz - Kalau ikut kan ramalan hujung minggu ni tu air comel tuh..molek doh klu deme berdua gie try beteng tu

ambe ada check..molek sgt air tp apakan daya...ada hal kn settle kat s.alam ni...kalo dok ambe membottom pulau tenggol doh ari sabtu ni...rugi2 huhu :( tuan PJorang xde komplot ke mggu ni? :D hehe

Ade le jugok dekat dekat...nok Try Kapas, lama doh dok turun karang boat siam...he..he..he.. :))

yhafiz
24th February 2010, 01:54 PM
[quote="Plekong Jorang":fnphsie0]:ymblushing: kubanglilin786/yhafiz - Kalau ikut kan ramalan hujung minggu ni tu air comel tuh..molek doh klu deme berdua gie try beteng tu

ambe ada check..molek sgt air tp apakan daya...ada hal kn settle kat s.alam ni...kalo dok ambe membottom pulau tenggol doh ari sabtu ni...rugi2 huhu :( tuan PJorang xde komplot ke mggu ni? :D hehe

Ade le jugok dekat dekat...nok Try Kapas, lama doh dok turun karang boat siam...he..he..he.. :))[/quote:fnphsie0]

ic, ambe dok tau pulok ada karang bot siam...masa gi snorkeling ada gok tny botman rempit pulau kapas..deme2 asyik dok suh candat suntung je...apa target ikan kat situ tuan? nanti buat report ye :D

Plekong Jorang
25th February 2010, 10:35 AM
Lama dah tak turun Kapas ni, tak leh nak predict doh ikan apa yg ada, klu zaman sy dok Kapas dulu tu banyak sangat le, klu report pun munkin dlm blog Plekongjorang..klu ada hasil le... :))

yhafiz
25th February 2010, 10:54 AM
Lama dah tak turun Kapas ni, tak leh nak predict doh ikan apa yg ada, klu zaman sy dok Kapas dulu tu banyak sangat le, klu report pun munkin dlm blog Plekongjorang..klu ada hasil le... :))

insyaALLAH ada la tu, air molek..br lepah tengkujuh ni, ikan banyok lg...kalo best, buleh ambe join next trip ;;) wajib buat repot tuan, peminat2 nunggu tu :p hehe...eh, mn bro kubanglilin786 ni? :-?

Pedro Lito
25th February 2010, 10:56 AM
Lama dah tak turun Kapas ni, tak leh nak predict doh ikan apa yg ada, klu zaman sy dok Kapas dulu tu banyak sangat le, klu report pun munkin dlm blog Plekongjorang..klu ada hasil le... :))

ikan GT ada x??? :-?

Plekong Jorang
25th February 2010, 11:13 AM
[quote="Plekong Jorang":udh7x4ou]Lama dah tak turun Kapas ni, tak leh nak predict doh ikan apa yg ada, klu zaman sy dok Kapas dulu tu banyak sangat le, klu report pun munkin dlm blog Plekongjorang..klu ada hasil le... :))

ikan GT ada x??? :-?[/quote:udh7x4ou]

Insyaalah..Sy Tumpang boat orang je... :))

kumbanglilin786
9th March 2010, 02:18 PM
salam ... cuti ni ambo balik kuala ganu ... kalu ado yang nok gi ngaik ajok etek weh.. ni contact nomber saye..0199678899

WAKPARJO
24th March 2010, 09:51 AM
[quote="Plekong Jorang":2r96cnao]Lama dah tak turun Kapas ni, tak leh nak predict doh ikan apa yg ada, klu zaman sy dok Kapas dulu tu banyak sangat le, klu report pun munkin dlm blog Plekongjorang..klu ada hasil le... :))

ikan GT ada x??? :-?[/quote:2r96cnao]

br ni GT naik kat patai seberang takir..
org kuala trg dpt 8 kg..

Plekong Jorang
24th March 2010, 10:27 AM
[quote="Plekong Jorang":27pxx6x1]Lama dah tak turun Kapas ni, tak leh nak predict doh ikan apa yg ada, klu zaman sy dok Kapas dulu tu banyak sangat le, klu report pun munkin dlm blog Plekongjorang..klu ada hasil le... :))

ikan GT ada x??? :-?

br ni GT naik kat patai seberang takir..
org kuala trg dpt 8 kg..[/quote:27pxx6x1]

Salam Wakparjo, Kawan ada dengor cite saing2 royat, tapi cibuk skit, kita pakat dgn sarjen Ijang ajok dia main surf lah pulok, jgn dok meruan je...

poknik77
11th May 2010, 09:12 PM
camana keadaan kat benteng primula skarang?... banyok lagi ke ikan kat situ?

halim daiwa
11th May 2010, 10:49 PM
[quote="Plekong Jorang":1tl1r9s4]Lama dah tak turun Kapas ni, tak leh nak predict doh ikan apa yg ada, klu zaman sy dok Kapas dulu tu banyak sangat le, klu report pun munkin dlm blog Plekongjorang..klu ada hasil le... :))

ikan GT ada x??? :-?

br ni GT naik kat patai seberang takir..
org kuala trg dpt 8 kg..[/quote:1tl1r9s4]

gt kat sberang takir???
umpan udang ke bro?
surf ke pakai fiber?

poknik77
13th May 2010, 03:29 PM
aku baru je gi benteng primula pagi tadi..... buah nanas ngan ikan kelah banyak gila kat sana...

WAKPARJO
30th June 2010, 02:12 PM
halim>udang
main kat line batu kat seberang takir...

poknik
30th June 2010, 09:21 PM
halim>udang
main kat line batu kat seberang takir...

kabare wakkkk....lama ilang.,...spupu wak pi mana??

Plekong Jorang
30th June 2010, 10:06 PM
Poknik Check PM & SMS....

halim daiwa
4th July 2010, 09:19 PM
br g beteng airport.mancing umpan udang pakai plampung,dpt ikan gerepoh 4ekor sekilo naik,ikan tetanda krapu.yu ada naik sekor panjng 1 1/2 kaki.

stone anglerina
9th July 2010, 06:06 PM
behh jugop kalu dpt bela yu tuh dlm akuarium..... yu mende?

Plekong Jorang
9th July 2010, 09:24 PM
Che Mat Stone, bila ni nok trn surf...ikutkan kerje tak pernah habis2 ni, helo2 lah poknik tuh...

stone anglerina
9th July 2010, 10:09 PM
hahahaha bang plekong kawe balik kapung bini - kl. ada sini dlm seminggu lagik kot..
gelama makang lg dok ler nih?

Plekong Jorang
10th July 2010, 11:28 AM
Gelama Makang lagi tuh, tp tagget kita tu nok tarik ikang pari atau spesis2 jack ..kata Poknik... :)) :))

stone anglerina
10th July 2010, 12:06 PM
hahaha.. jack/ trevally? poknik ngidam diamond trevally gop ker?